Jak uniknąć utraty widzenia centralnego z powodu wysiękowego AMD?

„Regiony Indii o najwyższym regularnym spożyciu kurkumy mają najniższy wskaźnik występowania choroby Alzheimera na świecie”, mówi Bazilian, „Może to pomóc w promowaniu zdrowia mózgu w miarę starzenia się. „Organizm może wchłonąć tylko ułamek kurkuminy, którą jemy, ale dodanie czarnego pieprzu może zwiększyć zdolność naszego organizmu do jej wykorzystania o 2000%, według indyjskich naukowców. Gdzie to zdobyć: Poszukaj kurkumy w alejce z przyprawami w supermarkecie. Kosztuje około 4 USD za butelkę. Jeśli masz szczęście mieszkać w okolicy z „Małymi Indiami”, możesz znaleźć kurkumę luzem za znacznie tańszą cenę. Lub użyj curry w proszku, który zawiera duże ilości super przyprawy.

Superfood #4: Sardynki Sardynki mają złą reputację. Ale zanim wrzucisz to z powrotem do morza, wiedz, że: ci faceci smakują jak tuńczyk, są mniej rybi niż kawior i mają już pozbawioną głowy – więc nie będą się odwracać, gdy otworzysz puszkę. Dlaczego to dobre jedzenie dla kobiet: sardynki to tani i wygodny sposób na jednoczesne uzupełnienie oleju rybnego, witaminy D i wapnia, mówi Janis Jibrin, MS, RD, współautorka The Best Life Guide to Managing Diabetes and Stan przedcukrzycowy (Simon & Schustera). „Tylko jedna puszka sardynek z kością pokrywa 125% twojego zapotrzebowania na witaminę D, 35% twojego zapotrzebowania na wapń i 88% twojego dziennego zapotrzebowania na selen” – mówi. Selen, przeciwutleniacz, pomaga utrzymać układ odpornościowy w walce i chroni komórki przed uszkodzeniem.

Skąd wziąć: Aby uzyskać najzdrowszy połów, wybierz sardynki w wodzie bez dodatku soli. Jeśli nadal nie możesz zjadać maleńkich rybek, łosoś w puszce z kośćmi zapewni ci taką samą ilość wapnia, witaminy D, kwasów omega-3 i selenu. Superfood #5: Kale Kale jest częścią rodziny brokułów lub kapustnych. Jeśli więc boisz się brokułów, ale chcesz czerpać z tego korzyści, naucz się pokochać te liściaste warzywa. Dlaczego to dobre jedzenie dla kobiet: Nie tylko pomaga w walce z rakiem, ale także pomaga sercu. Według Jibrina pół szklanki soku z jarmużu dziennie podniosło pomocny cholesterol HDL o 27% i obniżyło zatykający tętnice cholesterol LDL w zaledwie 12 tygodni w jednym badaniu.

Jarmuż jest naładowany witaminą C (doskonałą dla twojej cery), a także wapniem i witaminą A, mówi Bazilian. Zielone warzywa liściaste zawierają również karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które pomagają zachować wzrok i zapobiegają zmęczeniu oczu, co jest poważnym atutem dla tych, którzy cały dzień wpatrują się w ekran komputera. Skąd to wziąć: Prawdopodobnie za każdym razem, gdy wędrujesz po alejce z produktami spożywczymi, wietrzysz się za jarmużem. Znajduje się obok innych liściastych warzyw, których prawdopodobnie nigdy nie próbowałeś, takich jak kapusta warzywna, musztarda i rzepa oraz boćwina. Superfood #6: Jagody Tego superowocu nie trzeba przedstawiać. Jagody są tak powszechne w USA, że mogłeś dorastać, zbierając je prosto z krzaków na swoim podwórku.

Dlaczego jest to dobra żywność dla kobiet: Antocyjanidyny, substancje chemiczne, które nadają jagodom ich kolor, znalazły się w centrum uwagi ze względu na ich rzekome korzyści zdrowotne. Chociaż wciąż są badane, rośliny z tymi superprzeciwutleniaczami mają właściwości przeciwzapalne, które według różnych badań mogą zmniejszać ryzyko chorób serca, cukrzycy i zapalenia stawów oraz chronić przed upośledzeniem umysłowym. Ale to, co sprawia, że ​​jagody naprawdę się wyróżniają, to ich wygoda. „Są wszechstronne” — mówi Bazilian. „Nie wymagają siewu ani siekania i można je kupić przez cały rok, mrożone, świeże lub suszone. „Acai jest krewną borówki amerykańskiej z Ameryki Środkowej i jest dla ciebie równie dobra, ale są drogie i mogą być trudne do znalezienia.

Skąd to wziąć: Jagody mogą kosztować mniej niż 3 dolary za funt w lecie, ale zimą gwałtownie rosną. Aby zaoszczędzić pieniądze, kup je hurtowo, gdy są tanie i zamroź je, aby używać przez cały rok. Superfood nr 7: Czarna fasola Najczęściej spotykana w kuchni meksykańskiej czarna fasola jest bardziej popularna niż kiedykolwiek w Stanach Zjednoczonych. Dlaczego jest to dobre jedzenie dla kobiet: „Fasola nie ma sobie równych, jeśli chodzi o odżywianie” – mówi Jibrin. Są naładowane niezbędnymi minerałami, kwasem foliowym, magnezem i żelazem. Fasola jest również jedyną żywnością, która znajduje się w dwóch kategoriach w przewodniku po żywności MyPlate, mówi Bazilian; są zarówno złożonymi węglowodanami, jak i źródłem białka. „Ludzie, którzy regularnie spożywają fasolę, lepiej kontrolują wagę i regulują poziom cukru we krwi” – ​​wyjaśnia Bazilian.

To z powodu ich rozpuszczalnego błonnika. W szczególności czarna fasola zawiera trzy razy więcej tłuszczów omega-3 niż inne fasole, a ich ciemna skórka zawiera zwalczające raka związki chemiczne zwane flawonoidami. Niestety „fasola może być trudna do sprzedania, ponieważ może być gazowana” – mówi Jibrin. Ale utrzymują regularność układu trawiennego. Jeśli obawiasz się zawartości błonnika, Bazilian i Jibrin twierdzą, że możesz uniknąć problemów trawiennych, powoli wprowadzając fasolę do swojej diety. Jedz nie więcej niż pół szklanki na raz. Gdzie to zdobyć: Fasola w puszkach jest zdecydowanie najwygodniejsza – i jest stosunkowo tania w cenie 80 centów za puszkę. Ale przy odrobinie planowania suszona fasola może zaoszczędzić jeszcze więcej pieniędzy i nie jest zbyt pracochłonna.

Po prostu zalej suszoną fasolę wodą w dużej misce, odstaw na noc z liściem laurowym lub dwoma, odsącz i voila! Fasola jest gotowa do gotowania. Jibrin zaleca używanie pół fasoli i pół indyka do przygotowania chili lub dodanie fasoli do chudej mielonej wołowiny dla niechlujnych Joes. Przepis na superfood: Wolno gotowana fasola Superfood #8: tarte wiśnie Nie myl cierpkich wiśni ze słodkimi czarnymi wiśniami, które zwykle można znaleźć w przejściu z produktami supermarketu. Ten owoc jest najczęściej używany do pieczenia i jest mrożony, konserwowany lub jako sok. Dlaczego jest to dobre jedzenie dla kobiet: Wiśnie w cieście są supergwiazdami przeciwzapalnymi i mogą być świetne do radzenia sobie z bólem. „Są od dawna stosowane w leczeniu zapalenia stawów i objawów dny moczanowej” – mówi Bazilian.

Badania sugerują, że kwaśne wiśnie mogą pomóc złagodzić artretyzm i ból mięśni po treningu, obniżyć poziom cholesterolu, a nawet zmniejszyć tkankę tłuszczową, zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez University of Michigan z 2009 roku. Gdzie to zdobyć: Twój najtańszy zakład: Kup je w puszkach za około 2 USD. 50 sztuk w puszce, w przejściu do pieczenia. Wiśnie w tarcie mają ten sam porywający smak co żurawina i świetnie smakują w koktajlach lub zmieszane z innymi owocami. Superfood nr 9: Migdały Migdały istnieją od czasów biblijnych i są podstawą zdrowej dla serca diety śródziemnomorskiej. Łagodne i wszechstronne, orzechy dobrze sprawdzają się w słodkich i pikantnych potrawach. Dlaczego jest to dobra żywność dla kobiet: Obecnie prawie każda pakowana żywność – od jogurtu po płatki śniadaniowe – twierdzi, że jest naładowana probiotykami, pomocnymi bakteriami, które promują zdrowe trawienie i silny układ odpornościowy.

Jednak prebiotyki to niestrawne części żywności, które po przejściu przez jelita tworzą probiotyki. Migdały, wraz z innymi pokarmami bogatymi w błonnik, są pokarmem prebiotycznym i mogą łagodzić problemy żołądkowe, takie jak zaburzenia jelit drażliwych i biegunka, a także zwiększają wchłanianie wapnia. Przekąski dziennie garść, aby obniżyć poziom cholesterolu LDL („złego”) cholesterolu. Orzechy są bogate w witaminę E, co wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca. Jedna czwarta filiżanki migdałów zawiera więcej białka niż jajko i jest wypełniona magnezem, który pobudza produkcję dopaminy chemicznej w mózgu – dobrej do regulowania nastroju i zapobiegania depresji. Gdzie to zdobyć: Wszędzie sprzedawane są orzechy, w tym sklepy spożywcze i targowiska.

Pożywienie nr 10: Quinoa Quinoa (wymawiane keen-wah) to bogate w białko nasiona, które Inkowie jedli, aby dać im siłę i energię. Te maleńkie nasiona w kształcie granulek wyglądają i smakują jak kuskus. Dlaczego to dobre jedzenie dla kobiet: Quinoa zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Budulcem białka, aminokwasów są nasze mięśnie, ścięgna, gruczoły i narządy. Ponieważ nasz organizm nie może ich wytwarzać ani przechowywać, potrzebujemy stałego źródła z naszej diety. Bez choćby jednego z podstawowych dziewięciu nasze mięśnie i narządy zaczęłyby się rozpadać. Większość z nas czerpie wszystko, czego potrzebuje z mięsa, ale wegetarianie potrzebują nadwyżki pełnych ziaren i roślin strączkowych, aby utrzymać ich poziom w nienaruszonym stanie.

W przeciwieństwie do rafinowanych węglowodanów, które są pozbawione składników odżywczych i błonnika podczas przetwarzania, produkty pełnoziarniste, takie jak komosa ryżowa, są obciążone przeciwutleniaczami, witaminami i minerałami. Quinoa jest dobrym źródłem magnezu, który pomaga rozluźnić naczynia krwionośne i utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Może nawet pomóc w zapobieganiu migrenom. Gdzie to zdobyć: Poszukaj komosy ryżowej w przejściu z ryżem. Ceny wahają się od 2 USD. 50 do 4 USD. 50 za funt.

Zapisz się do naszego Newslettera na temat Diety i Żywienia!

Najnowsze w diecie & Odżywianie

7 wskazówek, jak sprawić, by Twoje nawyki żywieniowe były bardziej zrównoważone

Budując zdrowszy talerz, który mniej koncentruje się na czerwonym mięsie, a bardziej na roślinach, możesz zmniejszyć swój ślad węglowy.

Hilary Macht 30 kwietnia 2021

Dieta HMR: recenzje planu kontroli wagi, koszty, żywność i więcej

Jessica Migala 20 kwietnia 2021

Jakie są zalety oleju z ryb na pamięć?

Spożywanie diety bogatej w ryby jest dobre dla mózgu i długoterminowego zachowania funkcji poznawczych. To, czy suplementy mogą przynieść te same korzyści, jest bardzo duże. . .

Jessica Migala 19 kwietnia 2021

5 korzyści z suplementów witaminy C

Witaminę C można znaleźć w wielu produktach spożywczych, ale uzupełnianie jej większymi dawkami zapewnia dodatkowe korzyści.

Autor: Moira Lawler, 5 kwietnia 2021

7 potencjalnych korzyści z dodania czosnku do przepisów i posiłków

Czosnek jest nie tylko świetny do wzmocnienia smaku Twoich ulubionych potraw — może być dobry dla Twojego zdrowia.

Jessica Migala 1 kwietnia 2021

10 kreatywnych sposobów na gotowanie z komosą ryżową

Komosa ryżowa często odgrywa rolę pomocnika pożywienia w zdrowych daniach głównych, ale to ziarno może zrobić o wiele więcej. Inspiracji nie szukaj dalej. . .

Erin Palinski-Wade, RD, CDCES31 marca 2021

12 potencjalnych oznak, że jesz za dużo cukru

Rozstrój żołądka, drażliwość i ospałość to wszystkie możliwe ostrzeżenia, że ​​przesadzasz ze słodyczami.

Autor: Julie Revelant, 30 marca 2021 r.

10 zdrowszych spinów na klasycznej kanapce z serem z grilla

Wierz lub nie, ale możesz zmienić tę typowo pobłażliwą, komfortową potrawę w zdrowy lunch lub kolację — bez poświęcania bogatego, tandetnego smaku. Te. . .

Autor: Lauren Bedosky 29 marca 2021 r.

10 napakowanych białkiem zup, które zapewnią Ci satysfakcję

Istnieje wiele korzyści zdrowotnych z włączania białka do zup — oto 10 pożywnych przepisów na dobry początek.

Autor: Lauren Bedosky 19 marca 2021 r.

Więcej dowodów na to, że jajko dziennie może nie powstrzymać lekarza

Nowe badanie sugeruje, że jajka nie są dla ciebie dobre, jeśli chodzi o promowanie długowieczności, ale odkrycia nie są takie proste.

Lisa Rapaport 16 marca 2021"

Istnieje wiele czynników związanych ze stylem życia, które kontrolujesz, jeśli chodzi o zapobieganie wysiękowemu AMD. Zdrowie na co dzień

Wyobraź sobie, że nie jesteś w stanie rozróżnić szczegółów twarzy znajomego, przeoczyłeś ważne informacje podczas czytania rachunku lub zdziwiłeś się przy kasie, gdy cena przedmiotu nie jest taka, jak myślałeś, że została wydrukowana na metce .

Mokre zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD) może mieć takie skutki, ponieważ wpływa na widzenie centralne i zdolność widzenia kontrastu. harmoniqhealth.com/pl/ W rezultacie mokre AMD może utrudniać czytanie, pisanie, gotowanie, robienie zakupów i prowadzenie samochodu, mówi dr Lylas Mogk z Henry Ford Center for Vision Rehabilitation and Research w Detroit i były przewodniczący komitetu rehabilitacji wzroku przy Amerykańska Akademia Okulistyki (AAO).

Jak można uniknąć utraty widzenia centralnego z powodu wysiękowego AMD? Chociaż nie można uniknąć niektórych czynników ryzyka, istnieje kilka zmian, które można wprowadzić, aby zmniejszyć szanse na rozwój tego stanu oka.

Mokre czynniki ryzyka AMD, których nie możesz kontrolować

Wysiękowa postać AMD ma miejsce, gdy nieprawidłowe naczynia krwionośne tworzą się w części oka, która umożliwia widzenie na wprost. Te naczynia krwionośne mogą przeciekać i krwawić, co może powodować utratę widzenia centralnego i utrudniać dostrzeżenie kontrastu.

Rozpoczyna się od suchego AMD, ale według AAO u około 10 do 20 procent ludzi przechodzi w wysiękowe AMD.

Uważa się, że czynniki te przyczyniają się do rozwoju AMD.

Wiek Ryzyko wzrasta wraz z wiekiem. Według Macular Degeneration Partnership, AMD występuje u około 14 procent osób w wieku od 55 do 64 lat. Odsetek ten wzrasta do 20 procent w przypadku osób w wieku 65 do 75 lat. AMD występuje u jednej trzeciej osób w wieku powyżej 75 lat.

Historia rodziny Jeśli masz rodzica, rodzeństwo lub dziecko z AMD, według Amerykańskiej Fundacji na rzecz Niewidomych prawdopodobieństwo, że zachorujesz na AMD, jest trzy lub cztery razy większe.

Inne czynniki, które mogą narazić cię na wysiękowe AMD, obejmują jasne tęczówki, bycie kobietą – ponieważ kobiety na ogół żyją dłużej niż mężczyźni – oraz wysoki poziom markera stanu zapalnego zwanego białkiem C-reaktywnym, mówi Partnerstwo zwyrodnienia plamki żółtej.

Mokre czynniki ryzyka AMD, które możesz zmienić

Dobrą wiadomością jest to, że można kontrolować pewne czynniki ryzyka mokrego AMD. Obejmują one:

Palenie Oprócz innych zagrożeń dla zdrowia, palenie może również uszkadzać związki chemiczne w oku lub rozkładać ochronne składniki odżywcze, które mogą powodować uszkodzenie plamki żółtej i prowadzić do problemów ze wzrokiem, według American Macular Degeneration Foundation. Palenie może również powodować, że do oka dociera mniej krwi i tlenu. Badanie opublikowane w grudniu 2019 r. w czasopiśmie Ophthalmology wykazało, że palacze byli o 21% bardziej narażeni na rozwój mokrego AMD niż osoby niepalące.

Jeśli palisz, rzuć palenie tak szybko, jak to możliwe, aby zmniejszyć ryzyko wysiękowego AMD, mówi R. Theodore Smith, MD, profesor okulistyki w Icahn School of Medicine w Mount Sinai w Nowym Jorku.

Niezdrowa dieta Dieta pełna czerwonego mięsa oraz przetworzonej i pakowanej żywności wiąże się ze zwiększonym ryzykiem AMD. Podczas procesu pakowania często dodawane są oleje roślinne, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, które promują stan zapalny, który może sprzyjać AMD. Z drugiej strony wykazano, że przestrzeganie przeciwzapalnej diety w stylu śródziemnomorskim, która koncentruje się na rybach z kwasami tłuszczowymi omega-3, orzechach, warzywach, roślinach strączkowych, owocach i produktach pełnoziarnistych, zmniejsza ryzyko zaawansowanego AMD. badanie opublikowane w kwietniu 2020 r. w czasopiśmie Ophthalmology.

Dr Smith mówi, że niekontrolowane wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu lub choroby serca Nacisk na układ naczyniowy organizmu może osłabiać naczynia krwionośne w oczach i zwiększać prawdopodobieństwo ich pęknięcia, co może prowadzić do wysiękowego AMD. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych poprzez zdrowe odżywianie, regularne ćwiczenia i leczenie przez lekarza, jeśli masz wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu lub choroby serca, może pomóc w utrzymaniu zdrowych oczu.

Nadwaga lub otyłość Badanie opublikowane w sierpniu 2019 r. w czasopiśmie Medical Science Monitor wykazało, że posiadanie wyższego wskaźnika masy ciała (BMI) i obwodu talii – dwóch oznak nadwagi – zwiększa szanse na rozwój wysiękowego AMD. – Spożywanie diety bogatej w zielone warzywa liściaste – pełne przeciwutleniaczy – i chudego białka oraz zminimalizowanie ilości spożywanych tłustych potraw, w tym czerwonego mięsa, może pomóc w obniżeniu ryzyka zarówno otyłości, jak i mokrego AMD – mówi Smith.

Ekspozycja na słońce Badania nad związkiem między światłem słonecznym a ryzykiem AMD są mieszane, ale zgodnie z analizą opublikowaną w grudniu 2018 r. w czasopiśmie BMC Ophthalmology, ochrona oczu przed szkodliwymi promieniami słonecznymi jest tak samo ważna, jak ochrona przed nimi skóry.