Zostaw odpowiedź Odpowiedź Anuluj odpowiedź Twój adres e -mail nie zostanie opublikowany.
„Prebiotyki karmią probiotyki. Są one fermentowane przez bakterie w jelitach. Prebiotyki znajdują się w żywności, takich jak jabłka, banany, szparagi, czosnek, cebula, korzeń jicama, karczochy i inne potrawy ”, mówi Karen Hawkins, Rdn.
4. Wypróbuj fermentowane produkty spożywcze. Jednym ze sposobów na zwiększenie mikroflory jelitowej jest spożywanie bardziej sfermentowanej żywności z żywymi organizmami. „Zwiększenie błonnika jest niezbędne, ale podobnie jak produkty bogate w probiotyki i sfermentowane żywność, takie jak Kimchi Sauerkraut, Kvass, Jogurt i Kefir. Ważne jest również zmniejszenie dużych ilości mięsa i cukru, które wykazano, że promują wzrost mniej korzystnych bakterii u niektórych osób ”, mówi Mary Purdy, MS, Rdn. . Proste, zdrowe życie. Oprócz jedzenia czynniki stylu życia odgrywają znaczącą rolę w zdrowiu mikroflory jelit. „Niektóre badania pokazują, że aktywność fizyczna ma pozytywny wpływ na zdrowy mikrobiom. I możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że stres może negatywnie wpłynąć na nasz mikrobiom jelit, zmniejszając coś o nazwie IgA wydzielnicza, co pomaga ciału wyczyścić złe bakterie i promuje zdrową barierę jelitową, więc znalezienie sposobów na zmniejszenie stresu może być niezbędne Część wspierania naszego zdrowia jelit ”, mówi Mary Purdy, MS, Rdn.
Aby uzyskać więcej wskazówek na temat podsycania mikroflory jelitowej, sprawdź:
Jedz te pokarmy dla Gut Health6 Żywność do zdrowia jelitowego Sprawdź: karmić mikroflorę jelit dla dobrego zdrowia
Pamiętaj, aby dołączyć również te recepty bogate w błonnik:
ratatouille z białą fasolą owsianą miskę komosową
Zdjęcie: Nourish Lentil Bowl, Sharon Palmer, MSFS, RDN
Blog | Wskazówki dotyczące żywności i żywienia
Jedna myśl o „5 wskazówkach ekspertów w celu zwiększenia bakterii jelit”
Earl Rogers mówi: 10 grudnia 2020 o 12:26
Dobrze jest dowiedzieć się, że możesz zwiększyć bakterie jelit, jedząc więcej błonnika. Moja żona chce poprawić swoje zdrowie jelit i zastanawiała się, jak mogłaby poprawić bakterie w tym obszarze jej ciała. Z pewnością powiem jej, że powinna zacząć jeść więcej światłowodu.
Odpowiedź Zobacz komentarze Komentarz
Zostaw odpowiedź Odpowiedź Anuluj
Twój adres e -mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment
Green Pea Hummus
Sharon Palmer
Opublikowano 24 czerwca 2019
Zaktualizowano 25 stycznia 2021
· Przepis
Uwielbiam dodawać nowy zwrot do hummusa. A ten hummus z zielonego grochu jest tylko rzeczą. Dodanie groszku dodaje do tego klasycznego hummusa ciepły, wiosenny zielony talent. Nie wspominając o dodaniu większej liczby błonnika, białka i fitochemikaliów znalezionych w tych drobnych groszku. Robienie własnego domowego hummusa jest obfite – po prostu wrzuć te 6 składników (nie w tym zszywek spiżarni) do blendera lub robota kuchennego, i szarpaj je, aby w krótkim czasie zrobić kremowy, pyszny hummus.
Wspaniałe jest to, że możesz przechowywać prawie wszystkie te przedmioty w spiżarni ocuvit skład lub zamrażarce, abyś mógł mieć pod ręką te składniki, gdy chcesz stworzyć partię. Możesz także zmienić rodzaj fasoli, którą wybierzesz dla hummusa. Biała fasola działa naprawdę dobrze jako zamiana ciecierzycy w tym przepisie.
Zawsze znajdziesz pojemnik z hummusem – jak ten przepis – w mojej lodówce. To jest przejście do wegetariańskiego dipu, rozprzestrzeniania się na kanapkach i opakowaniach, dodatku do krakersów pełnoziarnistych lub płaskiego chleba, polewę do sałatek oraz sos do pikantnych dań, takich jak piłki wegetariańskie, paszteciki soczewicy i falafels. Kiedy służę hummusowi jako zanurzenie imprezowe, lubię kwitnąć topem kreatywnym dodatkiem. To zdjęcie powyżej pokazuje hummus podawane w ręcznie malowanych miskach ceramicznych, które wybrałem podczas mojej podróży do Maroka, mżawka dobrego evoo, posypkę wędzonej soli morskiej oraz dekorację suszonych jadalnych kwiatów i ziół, które wybrałem podczas mojej podróży South Tyrol, Włochy zeszłego lata. Więc idź i bądź kreatywny ze swoim hummusem!
Green Pea Hummus
(6 głosów, średnia: 4,50 na 5) Ładowanie …
4.5 z 6 recenzji
Autor: dietetyk zasilany roślinami · Przepis
Uwielbiam dodawać nowy zwrot do hummusa. A ten hummus z zielonego grochu jest tylko rzeczą. Dodanie groszku dodaje do tego klasycznego hummusa ciepły, wiosenny zielony talent. Nie wspominając o dodaniu większej liczby błonnika, białka i fitochemikaliów znalezionych w tych drobnych groszku. Robienie własnego domowego hummusa jest obfite – po prostu wrzuć te 6 składników (nie w tym zszywek spiżarni) do blendera lub robota kuchennego, i szarpaj je, aby w krótkim czasie zrobić kremowy, pyszny hummus.
Wspaniałe jest to, że możesz przechowywać prawie wszystkie te przedmioty w spiżarni lub zamrażarce, abyś mógł mieć pod ręką te składniki, gdy chcesz stworzyć partię. Możesz także zmienić rodzaj fasoli, którą wybierzesz dla hummusa. Biała fasola działa naprawdę dobrze jako zamiana ciecierzycy w tym przepisie.
Zawsze znajdziesz pojemnik z hummusem – jak ten przepis – w mojej lodówce. To jest przejście do wegetariańskiego dipu, rozprzestrzeniania się na kanapkach i opakowaniach, dodatku do krakersów pełnoziarnistych lub płaskiego chleba, polewę do sałatek oraz sos do pikantnych dań, takich jak piłki wegetariańskie, paszteciki soczewicy i falafels. Kiedy służę hummusowi jako zanurzenie imprezowe, lubię kwitnąć topem kreatywnym dodatkiem. To zdjęcie powyżej pokazuje hummus podawane w ręcznie malowanych miskach ceramicznych, które wybrałem podczas mojej podróży do Maroka, mżawka dobrego evoo, posypkę wędzonej soli morskiej oraz dekorację suszonych jadalnych kwiatów i ziół, które wybrałem podczas mojej podróży South Tyrol, Włochy zeszłego lata. Więc idź i bądź kreatywny ze swoim hummusem!
Green Pea Hummus
(6 głosów, średnia: 4,50 na 5) Ładowanie …
4,5 z 6 recenzji
Autor: dietetyk zasilany roślinami
wegetariańskie diety dla starszych kobiet
Sharon Palmer
Opublikowane 10 maja 2014 r. //>
Zaktualizowano 13 października 2020
Wbrew temu, co według niektórych pracowników służby zdrowia, dieta roślinna może oferować optymalne korzyści zdrowotne dla starzejących się kobiet.
Diety wegetariańskie Nosić ryzyko dla starszych kobiet. Założenie to może być powszechne w zakresie stosowności diet roślinnych dla kobiet w miarę starzenia się, nawet wśród pracowników służby zdrowia. Jednak nie utrzymywało starszych kobiet – nawet celebrytów, takich jak Mary Tyler Moore i Michelle Pfeiffer – od gromadzenia się na diety wegetariańskie i wegańskie. Rzeczywiście, zgodnie z ankietą w 2012 r. Przez wegetariańską grupę zasobów, 4% dorosłych (zarówno mężczyzn, jak i kobiety) w wieku od 45 do 54 lat to wegetariańskie lub wegańskie – taki sam wskaźnik, jak w populacji ogólnej – i 3% dorosłych w wieku 55 lat i 55 i starsze są wegetariańskie lub wegańskie. Ale to nie znaczy, że dieta roślinna jest niedostępna dla tych kobiet. W rzeczywistości ten styl jedzenia może być korzystny dla starszych kobiet. Akademia żywienia i dietetyki (Akademia) poinformowana w swoim stanowisku w 2009 r. O diecie wegetariańskiej, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie i wegańskie są zdrowe i odpowiednie odżywcze, i mogą zapewnić korzyści zdrowotne w leczeniu niektórych chorób na wszystkich etapach życia Cykl.2
„Nie ma powodu, dla którego kobiety w jakimkolwiek wieku nie mogą przyjąć diety wegetariańskiej lub wegańskiej”, mówi Virginia Messina, MPH, RD, ekspert od żywienia roślinnego, który specjalizuje się w diecie Dla starszych kobiet i współautora wegańskiego dla niej i nigdy nie za późno na weganin. „Niektóre potrzeby składników odżywczych zmieniają się wraz z wiekiem, ale potrzeby te można zaspokoić z żywności roślinnej.”
Potencjalne korzyści zdrowotne
„W niektórych przypadkach kobiety wegetariańskie mogą mieć spożycie składników odżywczych, które obniżają swoje Ryzyko choroby przewlekłej ”, mówi Messina, która zapewnia również zasoby żywieniowe na swojej stronie internetowej VeganForher.com.
„ Pod względem zdrowia serca diety wegańskie są wolne od cholesterolu. W zależności od wyborów żywności, diety wegańskie i wegetariańskie mogą być niskie w tłuszczach nasyconych ”, dodaje Reed Mangels, PhD, RD, LDN, ekspert od żywienia roślinnego, autora i doradca ds. Żywienia dla wegetariańskiej grupy zasobów.
Rzeczywiście wegetariańskie wzorce dietetyczne były powiązane z licznymi korzyściami zdrowotnymi, w tym z niższym ryzykiem niedokrwiennej choroby serca, nadciśnienia, raka i cukrzycy typu 2; niższe poziomy cholesterolu LDL i ciśnienie krwi; oraz zmniejszone BMI.2 w przełomowym badaniu Adventist Health-2 (AHS-2), danych na temat różnych wzorców dietetycznych-wegan, wegetariańskich, pesco-wegetarianin, półprzewodnikowych i nie wegetariański Stany Zjednoczone i Kanada.3 Według Ella Haddad, DRPH, MS, RD, profesor nadzwyczajny na Wydziale Żywienia w Loma Linda University School of Public Health, który ocenia dane w AHS-2, „Na chorobę serca-nie . 1 zabójca u kobiet-ryzyko wydaje się być niższe wśród wegańskich i wegetarian, zgodnie z AHS-2. ”
W nowym badaniu analizującym dane zarówno mężczyzn, jak i kobiet zapisanych do AHS-2, Naukowcy powiązali diety wegetariańskie Lacto-Ovo z 9% zmniejszeniem śmiertelności z całego przyczyny i diet wegańskiej z 15% redukcją w porównaniu z dietami niewiatarnymi, chociaż wyniki były bardziej solidne dla mężczyzn niż kobiety. 4 W badaniu Epic-Oxford, naukowcy, naukowcy stwierdzono o 32% niższe ryzyko niedokrwiennej choroby serca wśród dorosłych wegetariańskich (mężczyźni i kobiety połączone) w porównaniu z niewitegarami. 5
Jedną z głównych zalet dobrze zaplanowanej diety roślinnej jest bogaty profil składników odżywczych, który może być jeszcze ważniejszy dla starszych kobiet. „Wegetarianie jedzą więcej błonnika i mniej tłuszczów nasyconych i mają diety bogatsze w przeciwutleniaczy, więc jedząc w ten sposób pewne zalety”, mówi Messina.
„Myślę, że to może być Wyzwanie dla starszych kobiet w ogóle, aby zaspokoić potrzeby składników odżywczych, ponieważ ich potrzeby energetyczne zmniejszają się wraz ze starzeniem się ” – mówi Mangels. „Oznacza to, że spożywanie diety gęstej składników odżywczych jest szczególnie ważne. W pewnym sensie dieta wegańska lub wegetariańska pełnometrażowa może faktycznie ułatwić to z powodu wielu często uwzględnionych pokarmów o dużej od składników odżywczych. Jest to ważne ze względu na zmniejszenie potrzeb kalorii, które wiąże się z starzeniem się. Kobiety mogą bardzo dobrze jeść na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej o dużej odżywczej lub wegetariańskiej. – W poszczególnych dietach wegańskiej – związane z niższym BMI. Nowe badanie analizujące dane z AHS-2 wykazało, że średnia BMI była najniższa u wegan (23,6) i stopniowo wyższa u wegetarian Lacto-Ovo (25,7), pesco-wegetarian (26,3), semivegetarians (27,3) i nonvegetarians (28,8) .7 Zatem dieta roślinna może pomóc kobietom zaspokoić ich potrzeby żywieniowe, unikając przyrostu masy ciała i kaskady problemów zdrowotnych, które mogą wystąpić w wyniku wyższego tłuszczu. P>
Jednym z największych wyzwań dla starszych kobiet na dietach roślinnych może być odpowiednie spożycie białka, szczególnie w świetle najnowszych zaleceń mających na celu zwiększenie spożycia białka podczas starzenia się. Zmniejszenie całkowitego białka ciała może prowadzić do zwiększonej słabości, upośledzenia gojenia się ran i zmniejszonej funkcji immunologicznej. Spożycie białka umiarkowanie większe niż zalecany zasiłek dietetyczny (RDA) 0,8 g/kg masy ciała może być wskazany w celu zwiększenia anabolizmu białka mięśniowego i zmniejszenia utraty masy mięśniowej, zgodnie z oświadczeniem Akademii w sprawie odżywiania dla osób starszych. W rzeczywistości niektórzy eksperci wzywają do spożycia białka od 1 do 1,6 g/kg masy ciała dziennie jako bezpieczna i odpowiednia ilość dla zdrowych, starszych osób dorosłych. 6
„Białko to składniki odżywcze, które wymaga pewnej uwagi w zakresie uwagi Diety wszystkich osób starszych, ponieważ jest to tak ważne dla utrzymywania masy mięśni i kości ”, mówi Messina. „Wegetarianie, a zwłaszcza wegan, mogą mieć nieco wyższe potrzeby białkowe w porównaniu do osób jedzących mięso. Wcale nie jest trudno uzyskać wystarczającą ilość białka, ale weganie muszą położyć trochę dodatkowego nacisku na rośliny strączkowe, upewniając się, że spożywają co najmniej cztery porcje dziennie. Niektórzy starsi weganie mogą radzić sobie lepiej z nawet nieco więcej. ”
„ AHS-2 stwierdził, że osoby z wyższym spożyciem białka miały lepszą gęstość kości, bez względu na to, skąd pochodzi białko ”, dodaje Haddad .
Messina sugeruje, że ważne jest, aby wybierać pokarmy gęste białka, szczególnie te, które są wysokie w lizynie aminokwasowej. „Są to rośliny strączkowe, takie jak fasola, sojowe i orzeszki ziemne. Większość starszych kobiet będzie potrzebować co najmniej czterech porcji tych pokarmów każdego dnia. Nietrudno jest spożywać tę kwotę, ponieważ porcja to zaledwie 1/2 szklanki fasoli, tofu, sojowego lub 2 t masła orzechowego. Ale oznacza to, że niektóre kobiety mogą wymagać podkreślenia roślin strączkowych na ziaren ” – dodaje.
Ochrona kości, wapń i witaminy D
Kolejna ważna troska wśród starszych kobiet – wegetarian i wegetarian i Niemegetarianie – to masowe zachowanie kości. Osteoporoza wpływa na około 200 milionów kobiet na całym świecie-około jednej dziesiątej kobiet w wieku 60, jednej piątki kobiet w wieku 70 lat i dwie piąte kobiet w wieku 80 lat, według Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy. a spożycie witaminy D, które zwykle są związane z żywnością mleczną, są ważne dla zdrowia kości i może być trudne do uzyskania diety wegańskiej. Jednak diety roślinne mogą być bogate w inne kluczowe składniki odżywcze zaangażowane w zdrowie kości, takie jak witamina K i magnez.
są wegetarianami-zwłaszcza weganie, którzy całkowicie unikają produktów mlecznych-na większym ryzyku osteoporozy ? „Starsze wegańskie kobiety muszą położyć nacisk na żywność bogatą w wapń, ponieważ potrzeby wapnia wzrosną wraz z wiekiem”, mówi Messina. „Kobiety są bardziej narażone na utratę kości”. Według Mangeli niektóre badania wskazują na ryzyko niższej gęstości mineralnej kości wśród wegetarian i wegańskich kobiet, ale dowody są skomplikowane.
Mangels, który przedstawił prezentację składników odżywczych kości dla wegetarian na Międzynarodowym Kongresie On na Wegetariańskie odżywianie na Uniwersytecie Loma Linda w 2013 r. Mówi, że istnieje tylko ograniczona liczba badań nad zdrowiem kości u starszych wegetariańskich i wegańskich kobiet. „Większość z nich jest bardzo małej, a kilka osób miało osoby, w których zarówno osoby wegańskie, jak i niewidoczne mieli niskie spożycie wapnia, poniżej 400 mg/dzień. Chociaż badania te zwykle znajdują gęstość minerałów do niższej kości u wegan, nie sądzę, aby opublikowano badanie, które miało odpowiednią wielkość próby i koncentrowało się na zachodnich weganach i mierzonej gęstości mineralnej kości ” – wyjaśnia. „Intrygujące badanie z Wielkiej Brytanii wykazało, że kobiety wegetariańskie- periowe i postmenopauzalne- mają większe ryzyko złamania nadgarstka z niższym spożyciem białka. Podobne wyniki zaobserwowano w badaniu adwentystów, które analizowały ryzyko złamania bioder; Osoby z dolnym wlotem do dolnego strączkowego i mięsa były bardziej narażone na złamanie. ”